Kivételes siklóvasutat avattak Olaszországban

Az újra életre kelt siklóvasút olyan helyekre visz, amelyek olyanok, mintha egy mesekönyvből léptek volna elő.

Miután 33 évig zárva volt, az olasz siklóvasút újra életre kelt, végállomása olyan, mintha egy mesekönyvből lépett volna elő.

1989-ben bezárták, de egy 5 millió eurós regionális támogatásnak köszönhetően újra életre kelt a Bergamo tartományban található San Pellegrino Terme-i siklóvasút.

San Pellegrino Terme, Lombardiában egy olasz gyöngyszem, Val Brembana központjában, a fenséges Orobiai Elő-Alpoktól körülvéve fekszik. Itt avatták fel több mint 30 évvel a bezárása után a 20. század elején épített és először 1909 júliusában üzembe helyezett siklóvasutat.

Ez volt a híres és gyönyörű gyógyfürdő aranykora, olyannyira, hogy ebben az időszakban épült a kaszinó, a Grand Hotel és számos történelmi villa is.

A sikló indulási állomás a Viale della Vittorián található, míg az érkezési állomás Vettában, 654 méteres tengerszint feletti magasságban van, ahol szecessziós villák és hegyi ösvények hálózata varázsolja el a látogatót.

San Pellegrino Terme a 18. század végén fejlődött termálfürdővé 26 °C-os ásványforrásainak köszönhetően.

Leonardo da Vinci is meglátogatta a lombardiai forrást, hogy megkóstolja a város „csodálatos” vizét.

A városban a belle époque hangulatát lehet megtapasztalni. Rendkívüli például az 1925-ben épült Istituto Clinico Quarenghi, amely a svájci magánklinikák mintájára épült. Ugyanilyen érdekes a Győzelem temploma (más néven az Elesettek temploma), amelyet helyi kőből építettek az első világháborúban elesettek emlékére.

Aztán ott vannak a közparkok, amelyek tökéletes hely a San Pellegrino Terme-i séta közbeni pihenésre. Itt, a szökőkutak, lámpaoszlopok és szecessziós erkélyek között a Grand Hotel évszázados cédrusának törzse is kiemelkedik.

Végül, San Pellegrino Terme-ben nem szabad kihagyni a csodálatos kaszinót, amely az egész régió (és azon túl is) egyik legszembetűnőbb szecessziós épülete.

2022. július 21.

Szerző: Hegycsúcsok / Fotó: San Pellegrino Terme (c) wikipedia/Pesoregista

hetedhetshop.hu

Kövess minket!

Ez is érdekelhet

Legfrissebb hírek